Söndagsskolans pengar: Söndagsskolans insamlade pengar har under de senaste 5 åren gått till Kongo. Vi har stöttat ett barnhem, betalat utbildning för förskolelärare och bidragit medmateriel till förskola och söndagsskola i Kinkenge.

Barnhemmet i Matadi: Vi har tidigare stöttat vi ett barnhem i Kongo som ligger i staden Matadi, en kuststad vid västkusten. Det som vi har kallat ”barnhemmet i Matadi” är egentligen inte något barnhem. Det är snarare ett center dit barn som inte har någonstans att ta vägen får komma. De kan få hjälp med läxor, få ett mål mat, umgås med andra barn, duscha, vila eller få prata med en vuxen om sina bekymmer. Här finns klassrum, två matsalar, kontor och kök, ett bageri och en sanitärbyggnad med dusch och toalett. Varje barn intervjuas och man försöker bestämma var man skall börja för att hjälpa just det här barnet. Är barnen 6-8 år hamnar de i en vanlig skola, och centret betalar skolavgiften, uniformen och skolmaterialet. Äldre barn satsar de på en yrkesutbildning. Ibland möter de barn som inte kan läsa och skriva så bra, då får de lära upp de barnen på centret innan de får börja på någon yrkesutbildning eller på en vanlig skola.

Internationella insamlingen: Varje år har Equmeniakyrkan en insamling mellan advent och trettondagen, för den internationella missionen. Equmeniakyrkan har samarbete med ca 30 länder i världen och samarbetar med kristna kyrkor där. Insamlade medel under perioden går till dessa verksamheter och även Asklanda-Ornunga ordnar insamling till det Equmeniakyrkans internationella arbete under denna perioden under året.  

Kurser och internationella resor: Två församlingsmedlemmar har under året 2018/2019 gått Equmeniakyrkans kurs ”Till jordens yttersta gräns”, en kurs om församlingsutveckling och mission som har arrangerats av Equmeniakyrkan region Öst och Väst. Slogan har varit ”Upplev där och förändra här” och syftar på kursresan till Ecuador som genomfördes två veckor i januari 2019.

Det var 25 deltagare på kursen som träffades sex lördagar på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Man har studerat församlingsutveckling, Apostlagärningarna i Nya testamentet, hört om Equmenias aktiviteter PULS och lärljungaskolan Apg 29, fått besök av Equmeniakyrkans internationella ansvariga för respektive världsdel. Efter praktisk förberedelse med packlista, biljettköp och lite repetition av spanskan bar det av till Ecuador.

Vi var första veckan i Amazonasregionen och andra veckan i bergsregionen. Vädret var blötare i Amazonas och soligare i bergen. Första veckan gjorde vi dagsutflykter till olika landsortsförsamlingar och var med på deras praktiska arbetsdagar. Vi samarbetade sida vid sida med fönsterputsning, staketbyggande, bananplantering och deltog på respektive församlings andakt/gudstjänst i slutet på dagen. Den andra veckan besökte vi turistaktiviteter, hälsade på projekt på landsbygden som Equmeniakyrkan i Sverige stöttar, och såg hur större församlingar i städerna arbetade socialt med utsatta barn genom exempelvis sportaktiviteter och läxläsning efter skoltid.

De erfarenheter man får med sig hem är att vi svenskar har en god relation med vår systerkyrka i Ecuador. Vill man åka dit finns det alla möjligheter och det finns svenskar på plats och i Equmeniakyrkan i Sverige som skulle kunna hjälpa till. I Ecuador är det många i den unga generationen (kvinnor, män, barnfamiljer) som har fått ansvar och förtroende att leda församlingar. De har en önskan och ett driv att ha kvar församlingen och kämpa för den och engagera sig, med stöd av äldre erfarna personer.