Från programbladet: Ett nytt sätt att fira gudstjänst tillsammans

Tiden tickar på och ännu en årstid byts mot en annan. Vintern står på vår farstu och den mörka men kanske lite mysiga advent ligger framför oss. Många hoppas säkert på att Kung Vinter ska dra över landskapen och försänka skog och mark under djup snö, andra kanske helst slipper det hela och längtar till vårens kvittrande fåglar och världens uppvaknande från vinterns dvala. En längtan som måhända är lite extra stor i år med tanke på rådande pandemi. Församlingens och Equmenias arbete har vid det här laget sedan länge anpassats till rådande föreskrifter och rekommendationer, vilket kanske främst har märkts av vid förändringar i det som brukar vara våra större samlingar. 

Övergången till webbgudstjänster har inte varit helt lätt men tack vare församlingens egna teknikgiganter Gustav Arvidsson och Elof Albinsson tillsammans med några fler tappra tekniker så kan vi även i dessa tider fira gudtjänst i gemenskap, tillsammans hemifrån. De har ordnat och ordnar ljud, bild och teknik till våra gudstjänster och samlingar. Kanske vill just du vara med och hjälpa till med all denna teknik? Det behövs alltid en hjälpande hand. Är det så att du, liksom många andra, inte känner dig helt hemma bland tekniska prylar och apparater? Frukta icke, du lär dig snart. Det finns mycket att göra för dig som är villig, kanske kan du lära dig styra kameran med alla dess funktioner och finesser, eller så kanske du vill lära dig sköta mixerbordet och se till att vi hör vad som händer under våra samlingar, eller vill du ta hand om datorn och styra bilden på gudstjänsten så vi ser vad som händer? Eller vill du kanske rent av lära dig dra all världens sorters kablar och koppla dom rätt? Möjligheterna är oändliga och förutsättningarna optimala för de lyckliga som vill och vågar försöka lösa teknikens mysterier.

Det känns oerhört tryggt att vi har så mycket kunskaper i församlingen så att vi kan lära oss av varandra och att det mesta fungerar oavsett vilka motgångar som kan tänkas dyka upp. Vi kan nog alla glädjas åt att något så fjuttigt som en världsomspännande pandemi inte kan stoppa vår församling. Med vetskapen och tryggheten i att livet och församlingen ändå lunkar vidare i vad som kan tyckas vara en mörk tid, så kan vi alla med våra blickar riktade framåt se en ljusare tid framför oss. Så med god sinnesro kan vi tillsammans gå in i advent och fira en för många något nymodig jul. En jul där nog även vi kyrkfolk får fira Jesu födelse så som resten av svenska folket, framför TV:n.

Kalle Svensson